2012 m. ataskaita

Pirmieji pilni VšĮ LT2.0 veiklos metai artėja į pabaigą. Kokie jie buvo Lietuva 2.0? Ką pavyko nuveikti? Ko galima tikėtis ateinančiais metais? Jeigu Jus domina šie klausimai, skaitykite toliau.

Priešistorė

Interneto šviesą portalas išvydo 2011 m. sausio mėn., ir pirmieji metai buvo skirti “žvalgybai” – gryninome idėją, atsižvelgdami į pirmųjų naudotojų atsiliepimus tobulinome platformą, o metų gale priėmėme sprendimą žengti kitą svarbų žingsnį – įsteigėme VšĮ LT2.0, kuri tapo Lietuva 2.0 portalo valdytoja. Atėjo metas “legalizuotis”.

2012 m. pasiekimai

2012 m. buvo pasiruošimo viešam portalo startui metai. Štai, ką pavyko nuveikti:

  • Pasirašėme sutartį su aukščiausio lygio duomenų centrą valdančia įmone UAB Blue Bridge Bond, kurie tapo mūsų saugomų duomenų tvarkytojais;
  • Iš Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos gavome leidimą tvarkyti ypatingus asmens duomenis;
    • Ypatingi asmens duomenys apima duomenis, susijusius su asmens rasine ar etnine kilme, politiniais, religiniais, filosofiniais ar kitais įsitikinimais, naryste profesinėse sąjungose, sveikata, lytiniu gyvenimu, taip pat informacija apie asmens teistumą, ir reikalauja ypatingų saugos priemonių. Lietuva 2.0 yra politinio pobūdžio socialinis tinklas, todėl mes pakliuvome į ypatingų asmens duomenų valdytojų kategoriją ir privalėjom praeiti išankstinę patikrą. Tai buvo pirmasis svarbus žingsnis, su kuriuo sėkmingai susitvarkėme;
  • Pasirašėme sutartis su Šiaulių ir DnB bankais dėl neatlygintinų tapatybės nustatymo paslaugų suteikimo.
    • Geranoriškiausias buvo Šiaulių bankas, su kuriuo pasirašėme sutartį vos tik gavome leidimą tvarkyti asmens duomenis;
    • DnB bankas turėjo kiek daugiau klausimų, tačiau sutartį pasirašėme už vienkartinį paslaugos aktyvavimo mokestį;
    • Iš didžiųjų Lietuvos bankų – SEB ir SwedBank, galutinio atsakymo laukėme ir į papildomus klausimus atsakinėjome ilgiau nei pusę metų. Iš abiejų bankų atsakymas buvo neigiamas, o SEB bankas net nesiteikė paaiškinti priežasčių. Vis dar ieškome sprendimų, kaip suteikti galimybę patvirtinti tapatybę kuo didesniam ratui Lietuvos piliečių, tačiau šiai dienai negalime pasiūlyti nieko geriau nei įsigyti (mob.) el. parašą arba tapti Šiaulių banko, kuriame atsidaryti sąskaitą Jums nieko nekainuoja, arba DnB banko, kuriame neatliekant sąskaitos operacijų į mėnesį teks susimokėti po 1lt, klientu. Tikimės, kad ateis laikas, kai didieji bankai supras, kad toks sprendimas gresia klientų nutekėjimu, ir nuolankiai persigalvos. Prie to galite prisidėti ir Jūs, pranešdami bankui apie savo planus pereiti į kitą banką, bei raštu pranešdami apie įvykųsį “atsisveikinimą”.
    • Nordea bankas sutiko suteikti mokamas paslaugas, kas mūsų netenkina, nes patys jokio pelno iš to negauname.
    • Iš kitų bankų arba negavome atsakymo apskritai, arba mums buvo pasiūlyta naudotis el. valdžios vartų paslaugomis, nepaisant to, kad jos skirtos tik valstybinėms įstaigoms.
  • Pasirašėme sutartį su VĮ Registrų centras dėl neatlygintinų tapatybės nustatymo paslaugų, naudojant el. parašą, tapatybės korteles ir mob. el. parašą.
    • Registrų centro geranoriškumas, tiesą sakant, maloniai nustebino – sutartis pasirašyta be didesnių trikdžių, ir pažadėta, esant galimybei, paslaugas praplėsti ir prisijungimais per bankus. Po truputi aiškėja, kad tai yra mažai tikėtina galimybė, nes teikti tapatybės nustatymo paslaugas bankai nėra suinteresuoti apskritai, jie tikisi, kad visi pereis prie (mob.) el. parašų ir bankinių tapatybės patvirtinimų paslaugų teikimą bus galima sustabdyti. Noras geras, bet, manytume, kiek ankstyvas ir nerealistiškas – kortelės su integruotais sertifikatais išduodamos nuo 2009 m., taigi iki 2019 m. dar turėsime galiojančių seno pavyzdžio kortelių, jų skaitytuvai kainuoja, o ne išankstinio mokėjimo mob. planus turi toli gražu ne visi piliečiai. Na, siekį populiarinti el. parašą palaikome, tačiau šiai dienai vis dar ieškome populiaresnių tapatybės patvirtinimo būdų;
    • Registrų centras 2013 m. vasario mėn. planuoja atnaujinti savo tapatybės nustatymo paslaugas, o iki to laiko Firefox naudotojai, patekę į RC puslapį, susidurs su “baisiu” pranešimu apie nežinomą sertifikatą. To priežastis – RC naudoja savo pačių sertifikatus, kurie nėra žinomi naršyklei, kaip “patikimi”. “Patikimi” sertifikatai kainuoja, o pirkimai valstybinėse institucijose, kaip žinia, užtrunka. Įdomu, ar jie sutiktų susidiegti “patikimus” sertifikatus, jeigu juos nupirktume ir nemokamai pateiktume mes? 🙂
  • Sukūrėme pristatomąjį filmuką. Šiuo metu vykdomi baigiamieji animacijos kūrimo darbai, kai tik jie bus užbaigti, įkelsime filmuką čia.
  • Paruošėme Piliečių įstatymų leidybos iniciatyvos įstatymo pakeitimus, prailginančius parašų rinkimo terminus ir įteisinančius galimybę visą pilietinių iniciatyvų procesą vykdyti elektroniniu būdu. Nuoširdžiai dėkojame dėst. Vygantui Malinauskui ir VDU teisės moksliniam būreliui už suteiktą teisinę pagalbą!
  • Ryšių reguliavimo tarnybai pateikėme prašymą ir gavome leidimą registruoti ir naudoti internetinį adresą lietuva2.lt.
  • Startavome šį tinklaraštį.
  • Sukūrėme žodžius Lietuva 2.0 “motyvacinei” dainai.
  • Prisistatėme mūsų tikslinei auditorijai skirtuose renginiuose:
    • Transparency International renginyje Transparency Works. Šiame renginyje užmezgėme svarbius ryšius su mūsų bendraminčiais Latvijoje – analogiško pilietinių iniciatyvų portalo manabalss.lv kūrėjais.
    • Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime pristatėme savo stendą, kuriame sulaukėme premjero, prezidento, seimo narių ir kitų iškilių žmonių dėmesio.
    • Apie Lietuva 2.0 galimybes ir iššūkius diskutavome renginyje LUNI: desertas.
    • Prisistatėme Nepartinio demokratinio judėjimo suvažiavime, po kurio nesulaukėme jokios reakcijos ir nusprendėme į politikus, ypač senosios kartos, didelių vilčių kol kas nedėti;
  • Įsigijome nešiojamą stendą bei atsispausdinome 50 plakatų.
  • Lietuva 2.0 bendruomenė išaugo 2.5 karto, ir šiuo metu siekia 558 narius.
  • Nuo VšĮ LT2.0 veiklos pradžios gavome beveik 8000 Lt paramos, kurią tikrai prasmingai panaudojome! Kur leidžiame Jūsų pinigus, galite susipažinti čia. Ačiū visiems, įsigijusiems mūsų marškinėlius, bei paskyrusiems savo 2% mūsų veiklai remti!
  • Paruošėme portalo viešinimo strategiją ir pradinį planą, kurį mėginsime įvykdyti 2013 m.
  • Kartu su manabalss.lv parašėme projektą ES paramai gauti, kuris surinko 66 taškus, o finansavimui gauti reikėjo 70.. Trūko nedaug, tačiau gavome geros patirties ir ateinančiais metais tikrai pasiseks geriau!

Kas laukia 2013 m.?

2013 m. bus mūsų viešo starto metai. Stengsimės, kad apie mus išgirstų visi, ir aktyviais bendruomenės nariais taptų kuo daugiau piliečių bei organizacijų. Teiksime įstatymų pakeitimus, rinksime jiems parašus, platinsime filmuką, organizuosime renginius bei kursime naujas galimybes verslui. Ateityje laukia tikrai daug iššūkių ir įdomių patirčių, todėl sekite naujienas, prisijunkite prie mūsų, arba tapkite aktyviu iniciatyvinės komandos nariu!

Ačiū, kad patys kuriate Lietuvą tokią, kokią ją norite matyti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *